فلوراید تراپی دندان چیست؟
فلوراید تراپی دندان چیست؟
فلوراید تراپی دندان یعنی چه؟ فلوراید تراپی چگونه انجام می شود؟ فلوراید اولین بار در دهه ی 1940 میلادی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مورد استفاده قرار گرفت. هنگامی که پزشکان متوجه شدند فلوراید موجب جلوگیری از پوسیدگی دندان می شود، انجمن سازمان بهداشت جهانی فلوراید سدیم را به لیست دارو های ضروری اضافه کرد. از آن زمان تا به اکنون فلوراید به شکل های مختلف برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مورد استفاده واقع می شود. امروزه فلوراید در آب آشامیدنی، خمیر دندان ها و دیگر مواد بهداشتی مورد استفاده برای دندان، اضافه شده است. علاوه بر این ها، فلوراید تراپی یکی از درمان های پزشکی است که توسط دندانپزشک و مرکز دندان پزشکی قابل ارائه می باشد.
به گفته پزشکان بهترین کلینیک دندانپزشکی در کرج، فلوراید تراپی موجب تقویت و استحکام مینای دندان می شود و همچنین از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند. در واقع فلوراید تراپی یعنی درمان کردن دندان با استفاده از فلوراید.
رابطه ی میان فلوراید و بهداشت دهان و دندان چیست؟
فلوراید ماده ای معدنی است که به صورت طبیعی در طبیعت وجود دارد. فلوراید موجب می شود ساختار دندان قوی تر و محکم تر شود . در نتیجه ی این امر، فلوراید موجب می شود روی دندان حفره ای ایجاد نشود. در واقع می توانیم بگوییم فلوراید موجب می شود مینای دندان استحکام بیشتری داشته باشد و آسیب پذیری آن کمتر شود. بیاید با یک مثال این مسئله را تشریح کنیم. یک ظرف چینی را تصور کنید، در روز های ابتدایی که از این ظرف استفاده می کنید هیچ خط و خشی روی سطح آن وجود ندارد. به مرور زمان متوجه می شوید در سطح ظرف خط و خش هایی ایجاد شده است. تصور می کنید علت چیست؟ به مرور زمان مینای ظرف چینی از بین رفته و همین موجب آسیب پذیری آن ظرف شده است. دندان نیز به همین صورت است، به مرور زمان و به دلایل مختلف مینای دندان ضعیف و آسیب پذیر می شود و اگر به آن توجه نشود، ممکن است موجب آسیب های جدی به دندان شود. حال راه حل چیست؟ راه حل این مسئله استفاده از فلوراید تراپی دندان است. فلوراید تراپی موجب می شود مینای دندان مستحکم تر بشود و از آسیب های احتمالی پیشگیری شود.
می توانیم تاکید کنیم این امر دندان مخصوصا زمانی مفید است که دندان ها در خطر پوسیدگی هستند و یا دندان ها در خطر ایجاد حفره باشند. در چنین شرایطی دندانپزشک می تواند با درمان به وسیله ی فلوراید بسیاری از مسائل را کنترل کند. باکتری هایی که در دهان و بر روی دندان ها وجود دارند موجب می شوند یک لایه ی چسبنده به اسم پلاک دندان روی دندان ها تشکیل شود. این پلاک دندان اسید هایی را تولید می کند و این اسید ها موجب می شوند مینای دندان از بین برود و دندان دچار حفره بشود. حفره های دندان موجب آسیب دیدن عصب های دندان می شوند و اگر عصب های دندان دچار مشکل شوند کار بسیار سخت تر خواهد شد. مشاهده می کنیم فلوراید تراپی دندان چه نقش تاثیر گذاری در بهداشت دهان و دندان دارد.
فلوراید تراپی دندان برای افزایش سیستم دفاعی دندان
دندان ها یکی از با ارزش ترین اعضای بدن هستند که رعایت کردن بهداشت آن ها کمک شایانی برای سلامت آن ها می باشد. در این بین مینای دندان نقش سیستم دفاعی دندان را ایفا می کند. سیستم دفاعی نیز سدی در مقابل آسیب هاست. برای تقویت این سیستم دفاعی می توان از مسواک زدن به طور صحیح، کشیدن نخ دندان و استفاده از دهان شویه بهره جست، اما یک راه مطمئن تر برای تقویت مینای، درمان دندان با فلوراید است. همان طور که شرح دادیم فلوراید یک ماده ی معدنی طبیعی است که به صورت طبیعی در بسیاری از مواد غذایی مانند غذا های دریای و یا آب آشامیدنی وجود دارد.
بدون شک همه ی ما در تبلیغات مربوط به خمیر دندان نام فلوراید را شنیده ایم. خمیر دندانی که حاوی فلوراید است موجب استحکام مینای دندان و پیشگیری از آسیب به آن می شود. همان طور که گفتیم سیستم دفاعی هر چیزی مهم ترین عامل برای پیشگیری از آسیب هاست. در رابطه با مینای دندان نیز این چنین است. مینای دندان پوششی است بسیار قوی و غیر قابل نفوذ. این پوشش روی دندان را می پوشاند و اجازه نمی دهد باکتری ها و یا اسید ها به درون دندان نفوذ کرده و موجب آسیب و پوسیدگی دندان شوند.
گاه به دلیل سهل انگاری های فردی و یا رعایت نکردن صحیح بهداشت دندان، این سیستم دفاعی یعنی همان مینای دندان دچار آسیب می شود. راه حل چیست؟ راه حل درمان با فلوراید است.
مقداری از فلورایدی که در مواد غذایی وجود دارد به صورت طبیعی جذب بدن می شود اما در درمان با فلوراید، فلوراید به صورت مستقیم روی دندان قرار می گیرد.
چه کسانی باید از فلوراید تراپی دندان استفاده کنند؟
شاید تصور بسیاری این باشد که فلوراید تراپی دندان مختص به کودکان است. این تصوری اشتباست. اگرچه فلوراید تراپی برای کودکان بسیار مفید است و در حوزه دندانپزشکی کودکان یکی از مهم ترین مباحث است اما فلوراید تراپی تنها مختص به کودکان نیست و بزرگسالان نیز می توانند از این شیوه ی درمانی بهره مند شوند. فلوراید تراپی دندان برای بزرگسالان نه تنها موجب پیشگیری از پوسیدگی دندان ها می شود بلکه موجب توقف و یا کاهش سرعت روند خراب شدن آن ها نیز می شود.
فلوراید تراپی دندان چگونه انجام می شود؟
فلوراید تراپی دندان در مراکز دندانپزشکی به وسیله ی انواع مختلف آن مانند ژل، کف و یا وارنیش انجام می شود. در رابطه با درمان با فلوراید به وسیله ی ژل یا کف باید بگوییم این مواد با استفاده از وسایلی مخصوص درون دهان قرار می گیرند و بعد از 4 دقیقه از دهان تخلیه می شوند. درمان با فلوراید به وسیله ی وارنیش به این صورت است که وارنیش به صورت مستقیم با استفاده از قلم روی دندان زده می شود.
آیا فلوراید تراپی دندان عوارض دارد؟
خیر. اگر فلوراید تراپی دندان به وسیله ی دندانپزشک انجام شود خطری دندان را تهدید نمی کند. همچنین لازم است ذکر کنیم، درمان با فلوراید چه برای بزرگسالان و چه برای کودکان بدون درد و بدون سر شدگی می باشد.