کرج، بلوار ملاصدرا، چهارراه نبوت ، برج پارسه ، طبقه اول
34210482 - 34210481 (026)

همه چیز درباره پروتز دندان

عکس متحرک دندانپزشک

مراجعه به دندانپزشک همیشه به معنای مراجعه به یک مطب خصوصی برای انجام کار خاصی نیست. یک کلینیک دندانپزشکی می تواند در واقع کلیه نیازهای دندانپزشکی شما را زیر تحت پوشش قرار دهد و بیش از یک نوع متخصص در آن وجود داشته باشند.

 
 

کلینیک های دندانپزشکی مفتخر به داشتن تعداد زیادی از همکاران و دندانپزشکان متخصص در هر زمان هستند. همچنین روش های بسیاری برای شما ارائه می کنند.

با شروع سال تحصیلی، قرار ملاقات ها نیز ممکن است سخت تر شود. به همین دلیل درمانگاه ها ساعات طولانی تری را ارائه می دهند و روزهای بیشتری را برای عموم ارائه می دهند و چه برای شما یا فرزندتان، کلینیک های بیشماری برای استفاده از آنها وجود دارد تا بتوانید مراقبت های لازم را دریافت کنید.

دندان ها یک عضو بسیار مهم برای زیبایی چهره می باشند و اگر یکی از آنها خراب و کشیده شود، جای آن برای همیشه خالی می ماند و ممکن است روی زیبایی صورت تاثیر منفی داشته باشد. یکی از روش هایی که برای پر کردن جای خالی دندان می‌توان استفاده کرد، پروتز دندان میباشد. وظیفه پروتز، بازیابی زیبایی، سلامت دهان و دندان و همچنین اصلاح طرح لبخند می باشد. ما در این مقاله می خواهیم شما را با پروتز دندان بیشتر آشنا کنیم.

پروتز دندانپروتز دندان

پروتز دندان که پیش تر به آن دندان مصنوعی نیز می‌گفتند، در مقایسه با روش ایمپلنت، لمینت و بریج های چند واحدی، یک روش مقرون به صرفه برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته می باشد. بنابراین هدف از استفاده پروتزهای دندانی، بازسازی و بهبود عملکرد دهان و دندان به خصوص عمل جویدن است. ویژگی های یک پروتز دندانی خوب، مقاومت بالای آن در برابر سایش دندانهای مخالف، طول عمر بالا، عدم وجود خستگی فرد در هنگام جویدن و همچنین احساس راحتی فرد می باشد.

 انواع پروتز دندان

پروتز دندانی به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم بندی می شوند و  به شکل های مختلف تولید شده است. برای اینکه پروتز ها، به درستی در جای خود قرار  بگیرند از موادی مانند چسب و پیچ استفاده میکنند. در زیر به توضیح هر یک از انواع پروتز ها آنها می پردازیم.

 

پروتز دندان ثابت

این پروتز که در میان مردم با نام روکش دندان نیز شناخته می شود، اگر درون دهان قرار گیرد تفاوتی با دندان های طبیعی ندارد. پروتز ثابت با استفاده از چسب و یا قفل های مکانیکی روی دندانهای طبیعی تراشیده شده و یا روی پایه دندان ثابت می شود. این پروتزها نسبت به پروتزهای متحرک راحت تر می باشند و محبوبیت بیشتری نیز در بین مردم دارند. اگر از لحاظ ظاهری نیز بخواهید از بین پروتز متحرک و پروتز ثابت یکی را انتخاب کنید، پیشنهاد می شود که پروتز های ثابت را انتخاب کنید زیرا از لحاظ ظاهری به دلیل نداشتن پایه فلزی نسبت به پروتز متحرک بهتر می باشند. پروتز ثابت خود به دو نوع روکش تک واحدی دندان و بریج دندان تقسیم بندی می شود.

روکش تک واحدی دندان این پروتز دندان به نام تاج نیز شناخته می شود و مناسب برای دندان هایی است که به علت پر شدن زیاد و عصب کشی شدن، تیره شده باشند. روکش دندان روی پایه کوچکی که درون خود دارد نصب می‌شود.

بریج دندان

از بریج دندان زمانی استفاده می‌کنند که یک یا چند دندان افتاده باشد و در دو طرف دندان از دست رفته نیز دندان های طبیعی قرار داشته باشند. برای قرار دادن بریج دندان، از دندانهای طبیعی تراشیده شده به عنوان پایه های بریج استفاده می کنند.

پروتز دندان متحرک

زمانی که استفاده از پروتز دندان ثابت برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته، امکان پذیر نباشد، از پروتز دندان متحرک استفاده میشود. همانطور که از نام این پروتز مشخص است، این پروتزها قابلیت جابجایی یعنی گذاشتن و برداشتن از دهان را دارند. پروتز دندان متحرک نیز به سه نوع پروتز دندانی پارسیل، پروتز کامل دندان یا دست دندان و پروتز دندان اوردنچر تقسیم بندی می شوند.

پروتز متحرکپروتز دندان پارسیل

این پروتز دندانی که به نام دندان تکه ای نیز شناخته شده است، خود به دو نوع تمام آکریل و کرم کبالت تقسیم میشود. پروتزهای پارسیل تمام آکریل برای درمان های موقتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. پروتزهای کرم کبالت مناسب برای افرادی است که در عقب دهان خود، دندانی جهت پایه برای پروتز ثابت ندارند و یا کسانی که به هر دلیلی تمایل استفاده از پروتز دندان ثابت را ندارند، میباشد.

پروتز کامل 

پروتز کامل، دست دندان نیز می‌گویند و مناسب برای افرادی است که تمام دندانهای خودشان را از دست داده‌اند. پروتز کامل دو نوع پروتز معمولی و پروتز فوری را در خود جای داده است. پروتز معمولی کامل پروتزی است که بعد از حدود ۸ تا ۱۲ هفته پس از کشیدن دندان ها درون دهان قرار می دهند تا در این مدت بافت دندان و لثه بهبود پیدا کند و آماده نصب پروتز معمولی شده باشد. اما پروتز فوری را بلافاصله بعد از کشیدن دندان ها روی لثه قرار می دهند. زمان استفاده از این پروتز دندان محدود می باشد و بعد از برطرف شدن تورم و التهابات لثه جای خود را به پروتز سخت میدهد.

اوردنچر

این پروتز متحرک در واقعی یک دست دندان کامل میباشد که روی چند پایه ایمپلنت و یا دو پایه دندان قرار می گیرد. راحتی آن نسبت به پروتز متحرک کامل دندان بیشتر و نسبت به پروتز ثابت کمتر است.

  روش مراقبت از پروتز های دندانی

روش مراقبت از پروتزهای ثابت همان روش های مراقبت از دندان های طبیعی می باشد اما برای مراقبت از پروتز دندان، متحرک موارد زیر را رعایت کنید.

  • دو بار مسواک زدن در روز
  • استفاده از پروتز دندان در هنگام خواب، در روزهای ابتدایی
  • جلوگیری از افتادن پروتز در هنگام تمیز کردن
  • تمیز کردن سطح خارجی پروتز با استفاده از مسواک های مخصوص دندان مصنوعی
  • تمیز کردن دهان، لثه و مخاط داخلی دهان با استفاده از مسواک های بسیار نرم
  • قرار دادن پروتز به مدت ۸ ساعت درون یک محلول ضدعفونی کننده، هفته ای یکبار
  • قرار دادن پروتز در یک ظرف آب نمک زمانی که از آن استفاده نمی کنید
  • تمیز کردن آن بلافاصله بعد از خوردن غذا های رنگی

 فرایند ساخت پروتز های دندانی

فرایند ساخت پروتز های دندانی، فرآیندی طولانی می باشد و نیاز به چندین بار مراجعه به مطب دندانپزشک و یا لابراتوار ساخت پروتز های دندانی را دارد. در زیر به مراحل ساخت آن اشاره شده است.

  • اولین مرحله معاینه و ارزیابی اولیه وضعیت فک، انسجام استخوان لثه، میزان تحلیل رفتگی لثه ها و بهبودی زخم ها توسط پزشک می باشد.
  • مرحله بعدی مرحله قالب گیری از دهان است.
  • بعد از آن در لابراتوارهای ساخت پروتز های دندانی، ساخت قالبهای گچی صورت می گیرد.
  • سپس قالبهای مومی مانند برای سوار کردن پروتز های دندانی ساخته می شود.
  • مرحله آخر آماده سازی پروتزهای دندانی برای جایگذاری در دهان بیمار و نصب موقت و دائم آنها می باشد.

 مزایای استفاده از پروتز دندان

استفاده از پروتزهای دندان سبب:

  • کاهش تحلیل رفتگی استخوان فک
  • محافظت از دندان های مصنوعی جزئی
  • نگهداری موثر از دهان و دندان
  • افزایش یافتن کیفیت زندگی بیماران
  • افزایش زیبایی و اصلاح لبخند
  • راحتی در عمل جویدن
  • عدم ایجاد مشکل در هنگام صحبت کردن

می شود.

 

 

 

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه
Call Now Button